Raku keramik

Här i krukmakeriet har vi länge arbetat med raku keramik. Redan på 90-talet byggde vi den första ugnen, då på bakgården av dem tidigare studion. Efter flytten till där vi är nu, på en södersluttning i Siljansnäs, så har vi ett eget utrymme under tak i den vackra trädgården där vi har möjligheten skapa de fantastiska konstverken i raku keramik.

Vad är raku?

Raku är teknik som är känd för att ge keramisk konst en unik och dekorativ yta. Ursprungligen kommer tekniken från Japan, där den utvecklats under flera århundraden.

Processen innebär att du formar leran till olika föremål som därefter bränns i en ugn vid höga temperaturer. Dessa föremål tas sedan ur ugnen och placeras i ett kärl med organiskt material, till exempel halm eller papper, för att därefter brännas en gång till.

Det andra bränningssteget är viktigt eftersom det hjälper till att skapa den unika ytan av Raku-keramik. När keramiken fortfarande är het, tas det upp och placeras i en behållare med vatten. Skillnaden i temperatur mellan föremålet och vattnet är stor vilket medför att glasyren spricker och skapar en dekorativ yta. Allt beror på flera faktorer som tiden i ugnen, temperaturen vid andra bränningen, liksom skillnaden i temperatur som skapas när föremålet sänks i vattnet.

Varje föremål är unikt

Raku-keramik är unikt och ingen yta är identisk med en annan. Denna teknik kan ge en mängd olika mönster, färger och texturer som ändras beroende på de faktorer som nämndes ovan. Förmågan att skapa unika föremål har gjort Raku-tekniken mycket populär bland konstnärer över hela världen.

En av anledningarna till att Raku-tekniken är så uppskattad är att den är oerhört kreativ. Eftersom processen ger oändliga möjligheter att skapa olika utseenden på föremålen kan konstnären blomstra med sin kreativitet. Det betyder att varje föremål som skapas med denna teknik är unikt i sitt eget avseende och att ingen kan replikera exakt samma sak. Detta har gjort denna teknik omåttligt populär bland keramikkonstnärer världen över.

Raku-tekniken är inte enkel att utföra och kräver expertis inom keramiska tekniker, bränningstemperaturer och glasyrkonsistenser. Både kreativitet och praktiska färdigheter är väsentliga delar av att använda Raku-tekniken. Men för många keramiker är det värt ansträngningen- för att skapa vackra, unika och ofta utsökta föremål. Även om det är en traditionell japansk teknik som används över hela världen, fortsätter Raku att utvecklas och skapa nya och inspirerande konstverk.

Är till för att ses

Slutligen, Raku-tekniken är en teknik som verkligen måste upplevas och ses för att förstås. Dess unika yta är fascinerande och dess kreativitet är ytterst tillfredsställande. Även om Raku-keramik kan vara svårt att bemästra, är det en teknik som det är väl värt att lära sig, eftersom resultatet är något alldeles speciellt.

Krukmakeri Krukan på Mon tillverkar konst-keramik i bl.a. raku-bränningens teknik.

https://www.falukuriren.se/2015-02-01/silva–en-kruka-pa-mon

Raku keramik skapad av Krukmakaren Silva