Medeltidskeramik

Krukmakeriet Krukan på Mon har sedan första förfrågan i mitten av 90-talet skapat medeltidskeramik. Däremot så var det först under Medeltidsmarknaden på Riddarholmen som ni kunde se vårt exklusiva sortiment. Sedan dess har ni haft förmånen att se oss på Medeltidsveckan på Gotland och på Medeltidsmarknaderna på Visingsö,  Läckö slott, Lekvattnet samt i Leksand.

Krukmakaren Silva har, till skillnad från många andra, valt att hämta sin inspiration för form och mönster från det brittiska 1300-talet.

Vad är brittisk medeltidskeramik?

Brittisk medeltidskeramik är en underbar och fängslande del av Storbritanniens kulturarv. Dessa keramikföremål är unika på grund av deras historiska värde och känslomässiga betydelse.

Keramik som formgivningskonst har en mycket gammal historia och brittisk medeltida keramik har bevarats i århundraden. Under den medeltida perioden i Storbritannien upplevde keramiken sitt genombrott, med hjälp av de många krukmakarens skicklighet, och användes för att tillverka en mängd olika olika föremål som böcker, lampor, karaff, och väggplattor.

Hur gör du?

Tillverkningen av brittisk medeltidskeramik var en mödosam process. Det krävdes hög skicklighet och erfarenhet för att skapa dessa vackra keramiska föremål. Krukmakaren började med att välja råmaterial, som lera och sand, som behövdes för att forma keramiken. Krukmakaren använde sedan drejskivan för att skapa krukan och det var viktigt att en exakt mängd vatten tillsattes för att få en jämn och säker produkt. Efter det genomgick krukan en rad olika behandlingar såsom polering och bränning. Bränningen var den viktigaste delen av processen eftersom den förvandlade lerobjektet från mjuk lera till ett hårt, tåligt föremål.

Design

Designen av brittisk medeltida keramik var elegant och använde ofta symboler som hade olika meningsfulla betydelser. Under denna period använde krukmakarna ofta utskurna stämplar som de tryckte på leran. Detta skapade vackra mönster på keramiken som kunde användas för att dekorera och förhöja föremålets estetiska kvalitet.

Brittisk medeltida keramik var ofta dekorerad med livsmönster och symboler som solsymboler, fåglar, träd och kristna symboler som korset. Många keramiska föremål använder också runor, en nordisk skrift som används av saxoniska samhällen. Andra populära dekorationer var detaljerad handmålning och glasering i olika färger som rött, blått och grönt.

Kulturarv

Brittisk medeltida keramik är en otrolig del av brittisk kulturarv och uppskattas fortfarande av människor över hela världen. Dessa vackra keramiska föremål tillverkades av skickliga krukmakare och använde en mängd olika tekniker som bränning och dekorering för att skapa unika och invecklade designmönster. Bränningsprocessen var särskilt viktig, eftersom den gjorde att clay-objektet förvandlades till hårt, tåligt föremål som kunde användas i många år. Om du någonsin har möjlighet att titta på dessa keramiska föremål, kommer du att uppskatta skickligheten och designen i dessa fantastiska kreationer.

Anledningen till den brittiska medeltidainspirationen är: För att tillverkad  svensk stengods från 1300-talet är helt obefintligt. Den stora delen av stengodskeramiken från 1300-talet bestod av importerad keramik från i huvudsak Tyskland och de Brittiska öarna. Stengodskeramik började bli vanligt i Sverige först under 1500 – 1600-talet.