Krukmakaren

Bild på krukmakaren
Foto: Fotograf Linda Axelsson

På en södersluttning fylld av möjligheter lever jag mitt liv som konsthantverkare. Leran är mitt arbetsmaterial. Skapandet av tomrum omslutet av glasyr ger mig utkomsten.

Med flera utbildningar och över 30 års praktiserande i lerans värld är det fortfarande avtrycken från handens arbete som gör hantverket. För mig är det självklart och viktigt att vara ett alternativ hållbart till den storskaliga industriella tillverkningen.

I mitt krukmakeri tillverkas all keramik från grunden, av mig.

Att blanda egna glasyrer är dessutom en utmaning i silikatkemi. Något som jag introducerades för redan under 1985, av Sven Hofverberg när han ledde mig in i glasyrens fantastiska värld.

Keramiken som kan användas dagligen producerar jag i stengodslera. Det gör att den tål den både maskindisk, mikro- och ugn. För att alltid göra dina det bästa för dagliga burksföremål arbetar jag bara med blyfria glasyrer, något som upplevs som bra vardagskeramik.  Under flera år har företaget Ejendals beställt kaffekoppar med vårat njutningstecken på, för att ge till både sina anställda och kunder som ett tecken på uppskattning. Hälsohemmet Masesgården har valt att servera sina måltider i vår keramik.

I stengodsleran gör vi också kakel och handfat som då kan liknas med klinkerns kvalitet, starkt och tåligt!

I samarbete med eldens öppna lågor bränner jag  konst-keramiken. Helt unikt gods, fylld av glädje, kärlek och de fyra elementen  jord, eld, luft och vatten. Konstföreningar samt privatpersoner handlar ofta den här typen av keramik hos oss. Det är också den  som vi deltar med vid konstutställningarna.